fbpx

Hoe succes ontstaat in rust

Klinkt dat gek? Hoe succes ontstaat in rust? Succes krijgen door even niks te doen en afstand te nemen? Wist jij dat top-ideeën ontstaan wanneer je in rust bent? 
Misschien herken je het dat je op vakantie, wanneer je lekker bent uitgerust, ineens een geweldig idee te binnen schiet. Of als je onder de douche staat of aan het wandelen bent. Door je uit het werkproces terug te trekken, door vertraging en verstilling, wordt een bepaald deel in je hersenen geactiveerd waar creatie plaatsvindt. Dat deel wordt juist door rust aangewakkerd. Diverse onderzoeken tonen dat ook aan. 

Meer relaxen zorgt voor frisse mindset en succes

“Meer ‘lummelen’, even relaxen en unpluggen, maakt mensen creatiever en productiever. Het zorgt ervoor dat je geest in een heel andere staat van zijn terecht komt. De grootste ontdekkingen worden juist gedaan als mensen tussen hun drukke werk door aan het lummelen zijn.” (Hoogleraar mens-wetenschappen, Alan Lightman in NRC 27 juli 2018).

Ook diverse hersenonderzoeken laten zien dat activatie van het linker deel van de prefrontale cortex juist voor creëren zorgt, voor fantasie, voor dagdromen en voor dromen die werkelijkheid worden. Voor een staat van zijn ook van geluk en van vertrouwen.

Zo binnen, zo buiten

Jouw buitenwereld is een weerspiegeling van wat in jou leeft. Hoe zie jij de wereld, hoe kijk jij tegen dingen aan?
Als je in rust een prachtig idee hebt bedacht, ga er dan voor. Ga het uitwerken. Maak er een doel van, zet er acties bij. En dagdroom er over. Want elke actie of gedachte wakkert jouw brein aan. Er worden steeds nieuwe verbindingen gelegd in jouw hersenpan. En als je nu weet dat steeds die nieuwe verbindingen jouw idee (steeds dichter) tot realisatie kunnen brengen…. Zo ontstaan in rust dus top-ideeën voor een succesvolle business!

5 tips voor meer rust en succes:

  • Start met mediteren. Dat hoeft niet ingewikkeld, start bijvoorbeeld met 10 minuten niks doen elke ochtend. Er zijn online ook allerlei geleide meditaties te vinden, als je die fijn vindt.
  • Breng jezelf in beweging. Dat klinkt misschien tegenstrijdig met rust. Maar door je fysiek in actie te zetten, komt je mind tot rust. Wandel bijvoorbeeld elke dag 30 minuten buiten, zonder phone of prikkels. Start met (yoga)oefeningen. Of daag jezelf uit met een sportieve actie waarvan je hart extra gaat pompen. Het maakt niet uit, maar geniet van de rust om je heen, maak je hoofd leeg.
  • Blok wekelijks momenten van ‘niks’ in je agenda. En benut het als me-time. Ga leuke dingen doen! Zoek vrienden op, wandel in de natuur, ga uitgebreid in bad, laat je masseren. Wat dan ook. Geniet van zulke verwenmomentjes.
  • Blok als eerste je vakantie. Die is heilig. Daaromheen is er tijd voor werk.
  • Wen aan het idee: even niets doen is helemaal oké! Het gaat over jezelf gunnen en mogen ontvangen. Het kan ook klein zijn: voor je uit staren, een powernapje doen, even met je gezicht in de zon staan of een wandelingetje maken. Een paar van die rustmomentjes in je dag doen wonderen voor jezelf en je bedrijf. 

Lichter leven én succes

Gun jezelf die momenten van rust. Je leven wordt er lichter en relaxter van. Je kunt met meer overzicht reflecteren op waar je mee bezig bent en waar je naar toe wilt. En je wordt er ook nog eens succesvoller en energieker van! Creëer dus met rust jouw succes.