fbpx

Wat is ‘holistisch’ eigenlijk?

Als je zoekt naar de betekenis van een holistische visie dan kom je vaak eerst op ‘holos’ terecht. Het Griekse woord voor geheel, allesomvattend. En dat is wat holisme is: het geheel van alle onderdelen samen:

  • Van lichaam, geest en ziel.
  • Van universum, God, Allah, Spirit, de Bron, of ‘meer tussen hemel en aarde’, hoe jij daar zelf maar tegenaan kijkt.
  • Van fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Symptoombestrijding of wegnemen oorzaak

Ik verduidelijk het wel eens met pijn in je schouder. Als je daarmee naar een arts gaat, bestaat er grote kans dat je een behandeling of medicijnen krijgt voorgeschreven die speciaal op je schouder betrekking hebben.
Vanuit een holistische visie echter kijk je naar het geheel en naar de onderliggende oorzaken. Wat zegt de pijn in je schouder? Waar komt het vandaan? Misschien vanuit een heel andere plek, je nek of vanuit je tenen? Wat dient zich aan, wat wil gezien worden: wat drukt er op je schouder, aan emotionele pijn of mentale druk bijvoorbeeld? En is dat pijn van jou of komt het van iemand/iets anders in jouw systeem? Wat mag je loslaten?

Wat heeft een holistische visie te maken met je bedrijf?

Wel, alles begint bij jou. Wat er bij jou speelt aan opvattingen, conditioneringen en emotionele blokkades heeft betrekking op hoe jij je voelt. Zit je lekker in je vel, voel je je vrij, stroomt de energie, ga je op je flow waarbij van alles als vanzelf gaat, moeiteloos?
Wat jou bezighoudt weerspiegelt zich in jouw dagelijks leven en dus ook in je bedrijf. Zie je de parallellen?
Als je weet hoe je blokkades in jouw systeem kunt oplossen, oorzaken kunt weghalen (in plaats van symptoombestrijding), staat de weg voor je open om in vrijheid te leven en te ondernemen. Dan gaan energie en flow stromen.

Gebruik het om zaken te veranderen

Body, mind & soul, net als alle lagen waarop wij met onze klanten werken (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel), hebben continu invloed op elkaar. Wanneer in de één iets verandert, verandert er in de ander ook iets. Als je weet hoe dat precies werkt, kun je dat ook als tool gebruiken. Naar wie je graag wilt zijn, hoe jij je bedrijf wilt hebben en hoe jij je leven wilt leven.
In ons programma van 8 sessies en een workshop leer jij precies hoe je dat doet. Het zijn tools waar je je leven lang wat aan hebt!